joi, 23 februarie 2012

Revizuirea descendentă a previziunilor privind creșterea în UE și în zona euro

Pe fundalul unei scăderi a ritmului de creștere și al gradului încă scăzut de încredere, se preconizează că, în 2012, PIB-ul real va rămâne neschimbat în UE (0,0%) și se va reduce cu 0,3% în zona euro.

Acesta constituie o revizuire descendentă de 0,6 puncte procentuale în UE și de 0,8 puncte procentuale în zona euro, în comparație cu previziunile din toamnă, publicate la 10 noiembrie 2011. La nivelul statelor membre, se observă că diferențele de creștere rămân pronunțate. În 2012, conform estimărilor, creșterea PIB-ului va fi negativă în nouă țări, va stagna într-un singur stat membru și va fi pozitivă în celelalte șaptesprezece. Nivelul creșterii va fi cel mai ridicat în Letonia, Lituania și Polonia și cel mai scăzut în Grecia și Portugalia.

Perspective privind cererea internă și la nivel mondial

Perspectivele sunt condiționate de un context economic internațional mai puțin favorabil, actuala reducere a cererii la nivel mondial având un impact negativ asupra exporturilor nete. În UE, nivelul încrederii întreprinderilor și consumatorilor rămâne la un nivel redus, deși recent s-a observat o ușoară îmbunătățire datorată semnelor de stabilizare date de sectorul financiar. Implementarea unor politici credibile în țările vulnerabile și recunoașterea progreselor constante înregistrate în ceea ce privește soluționarea crizei datoriei suverane au contribuit la stabilizarea piețelor.

Recent, percepțiile legate de riscul suveran s-au îmbunătățit într-o oarecare măsură în anumite țări, însă spread-urile se mențin la niveluri ridicate, iar condițiile de creditare pentru sectorul privat s-au înăsprit. Deși situația generală de pe piețele financiare din UE rămâne fragilă, iar nivelul de incertitudine are încă un impact puternic asupra investițiilor și consumului din sectorul privat, riscul de producere a unei crize a creditelor s-a redus, în mare parte datorită măsurilor de asigurare a lichidității adoptate de BCE.

De asemenea, având în vedere nivelul redus al cererii, condițiile de creditare nu vor constitui, conform așteptărilor, constrângeri pentru investiții și consum în perioada prognozată. În general, se preconizează o creștere treptată a nivelului încrederii și o redresare a investițiilor și a consumului în a doua jumătate a anului 2012. sursa: Parlamentul European
tags: fonduri ue, finantare europeana, fonduri europene structurale, crestere economica