joi, 26 noiembrie 2009

UE intenționează să extindă protecția călătoriilor de vacanță

Milioanele de călători care rezervă, pe internet sau în agențiile turistice, „pachete” de vacanțe care combină zboruri, cazare la hotel, închirieri de mașini etc. vor beneficia de o protecție financiară mai ridicată în cazul apariției unor probleme, conform unui proiect prezentat astăzi de Comisia Europeană în vederea consultărilor.

Consultările vor aborda subiectul extinderii acoperirii de bază oferite în temeiul directivei din 1990 privind pachetele de servicii pentru călătorii – informații, răspundere pentru serviciile inferioare standardelor și protecție în caz de insolvabilitate – asupra noii generații de „pachete dinamice”, și anume cele create de către consumatori, deseori on‑line, prin intermediul unor site-uri unice sau al mai multor site‑uri partenere.

23% dintre consumatorii din UE și peste 40% dintre cei din țări precum Irlanda sau Suedia rezervă în prezent „pachete dinamice”, multe dintre acestea nefiind deocamdată acoperite de normele de protecție ale UE (67% dintre acești consumatori cred în mod greșit că sunt protejați).

În contextul valului recent de falimente ale unor companii aeriene, documentul ia în considerare posibilitatea ca protecția de bază în caz de insolvabilitate să nu mai fie limitată la pachete și la pachetele dinamice, ci să fie generalizată, inclusiv în cazul biletelor de avion cumpărate separat.
sursa: http://europa.eu