joi, 26 noiembrie 2009

UE intenționează să extindă protecția călătoriilor de vacanță

Milioanele de călători care rezervă, pe internet sau în agențiile turistice, „pachete” de vacanțe care combină zboruri, cazare la hotel, închirieri de mașini etc. vor beneficia de o protecție financiară mai ridicată în cazul apariției unor probleme, conform unui proiect prezentat astăzi de Comisia Europeană în vederea consultărilor.

Consultările vor aborda subiectul extinderii acoperirii de bază oferite în temeiul directivei din 1990 privind pachetele de servicii pentru călătorii – informații, răspundere pentru serviciile inferioare standardelor și protecție în caz de insolvabilitate – asupra noii generații de „pachete dinamice”, și anume cele create de către consumatori, deseori on‑line, prin intermediul unor site-uri unice sau al mai multor site‑uri partenere.

23% dintre consumatorii din UE și peste 40% dintre cei din țări precum Irlanda sau Suedia rezervă în prezent „pachete dinamice”, multe dintre acestea nefiind deocamdată acoperite de normele de protecție ale UE (67% dintre acești consumatori cred în mod greșit că sunt protejați).

În contextul valului recent de falimente ale unor companii aeriene, documentul ia în considerare posibilitatea ca protecția de bază în caz de insolvabilitate să nu mai fie limitată la pachete și la pachetele dinamice, ci să fie generalizată, inclusiv în cazul biletelor de avion cumpărate separat.
sursa: http://europa.eu

miercuri, 25 noiembrie 2009

Programe de formare in managementul proiectelor

Centrul de Resurse Juridice anunta lansarea in februarie 2010 de programe de formare pentru 180 de functionari publici in domeniile managementul proiectelor europene si achizitii publice.

Activitatile de formare, realizate de catre lectori specializati in cele doua domenii, au ca scop cresterea eficientei autoritatilor publice in atragerea de fonduri si in gestionarea proiectelor europene, imbunatatirea dotarilor tehnice ale autoritatilor din cele 5 judete, precum si cresterea nivelului de pregatire al functionarilor in ceea ce inseamna management de proiect si achizitii publice.

Programele de formare sunt acreditate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor.

Curricula programului de formare in managementul proiectelor cuprinde trei sectiuni: managementul proiectelor, managementul fondurilor structurale si politica de coeziune economica si sociala a Uniunii Europene.

Participantii vor invata cum se aloca si se palnifica resurse si activitati pentru un proiect, proceduri de atribuire a contractului de achizitie publica, obligatiile si responsabilitatile persoanelor implicate in organizarea licitatiei, precum si elemente de legislatie privind atribuirea acestor contracte.
sursa: www.administratie.ro

marți, 17 noiembrie 2009

Forumul Regional al Oportunitatilor Europene

Peste 13 proiecte de succes finanţate din fonduri europene vor fi prezentate, azi, în cadrul ediţiei a treia a Forumului Regional al Oportunităţilor Europene. Este vorba despre singurul târg regional dedicat programelor şi proiectelor cofinanţate din fondurile structurale 2007-2013 în Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord). Noutatea ediţiei o reprezintă tocmai trecerea de la promovarea programelor de finanţare în sine la prezentarea proiectelor de succes finanţate deja.

joi, 5 noiembrie 2009

Proiecte MECI

Formarea personalului universitar şi a studenţilor în utilizarea unor instrumente moderne de predare-învăţare-evaluare pentru disciplina matematică, în vederea creării de competenţe performante şi practice pentru piaţa muncii.
Obiectiv General: asigurarea, prin studiul disciplinelor matematice, a unui învăţământ superior de calitate şi performant în vederea consolidării unei gândiri structurate şi flexibile, ameliorării rezultatelor învăţării la nivel de sistem, dobândirii de cunoştinţe şi competenţe pentru optimizarea angajabilităţii şi pentru conştientizarea factorilor economici de utilitate, sprijinirii inserţiei pe piaţa muncii a acestor absolvenţi şi reprezentării cu succes a României la concursuri şi evenimente internaţionale.

Dezvoltarea unui sistem operaţional al calificărilor din învăţământul superior din România – DOCIS
Obiectivul general este modernizarea sistemului de calificări din învăţământul superior din România, compatibilizarea cu spaţiul european şi corelarea cu cerinţele pieţei muncii.