miercuri, 28 octombrie 2009

Ajutoare de 15 000 de euro pentru fermieri

Lapte: Comisia autorizează temporar statele membre să acorde fermierilor ajutoare în valoare de până la 15 000 de euro

Comisia Europeană a convenit astăzi să autorizeze statele membre să acorde fermierilor ajutoare în valoare de până la 15 000 de euro sub forma unei plăți unice.

Acțiunea se înscrie în eforturile continue ale Comisiei de a stabiliza veniturile fermierilor producători de lapte, dar îi vizează desigur și pe fermierii din toate celelalte sectoare. Decizia aduce modificări cadrului temporar de criză adoptat de Comisie în ianuarie 2009, care prevede deja diferite posibilități de ajutor pentru a facilita accesul la finanțare al întreprinderilor europene.

Prin decizia de astăzi a Comisiei, se introduce în cadrul temporar de criză o sumă separată, compatibilă și limitată la 15 000 de euro, cu titlu de ajutor pentru fermieri. Această sumă poate fi acordată o singură dată pentru fiecare întreprindere până la sfârșitul anului 2010.

Eventualele ajutoare de minimis primite deja de la începutul anului 2008 trebuie deduse din suma respectivă. Schemele de ajutoare instituite în baza acestui nou instrument trebuie să fie disponibile tuturor producătorilor primari și să completeze celelalte măsuri generale anticriză implementate deja de statele membre.

Ideea autorizării ajutoarelor de stat în valoare de până la 15 000 de euro pentru fermieri a fost menționată în comunicarea Comisiei privind sectorul laptelui din 22 iulie 2009. sursa: http://europa.eu