miercuri, 2 septembrie 2009

Avansul in cadrul Mecanismului Financiar SEE

Art. 10 – (1) Avansul este acordat promotorilor de proiecte de fonduri, în limita stabilită prin contractul de implementare/acordul numai în cazul în care acesta a fost solicitat şi justificat în cadrul proiectului şi aprobat de Oficiul Mecanismului Financiar, conform acordului de grant şi a Regulilor şi procedurilor, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Sumele acordate ca avans pentru proiectele finanţate în cadrul Mecanismului
Financiar SEE
, se deduc din valoarea cererilor de rambursare transmise de promotorii de proiecte, conform condiţiilor predefinite şi selectate de promotorii de proiecte, în concordanţă cu prevederile contractului de implementare şi cu Regulile şi procedurile, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Promotorii de proiecte pot acorda din avansul primit sume partenerilor şi contractorilor, după caz, în condiţiile stabilite de Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare prin contractele de implementare.

(4) Dacă niciun Raport Intermediar al Proiectului nu a fost depus la Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare de promotorul de proiecte în termen de maxim 6 luni de la primirea avansului, acesta se restituie Oficiului de Plăţi şi Contractare Phare în termen de 10 zile lucrătoare de la expirarea termenului maxim de depunere.

(5) Sumele recuperate potrivit prevederilor alin.(4) din avansul acordat, se restituie
Oficiului Mecanismului Financiar de către Autoritatea de Certificare şi Plată după primirea acestora de la Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare.

(6) Avansul acordat promotorilor de proiecte prevăzuţi la art.6 alin.(1), lit. c), rămas
neutilizat la finele exerciţiului bugetar se reflectă în excedentul bugetului local şi, respectiv, în fondul de rulment şi va fi utilizat în anul următor cu aceeaşi destinaţie, prin derogare de la prevederile art. 58 alin. (3) din Legea nr.273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.

Art.11 În cazul Fondului pentru ONG-uri, modul de utilizare a avansului se stabileşte conform acordului încheiat între Comitetul Mecanismului Financiar şi Administratorul Fondului pentru ONG-uri. (proiect OG)