marți, 23 iunie 2009

Deputati europeni despre situatia din IRAN

Iran: „Nu-i putem lăsa singuri“, spun deputaţi europeni


În ultimele 10 zile, evenimentele din Teheran au fost în centrul atenţiei întregii lumi. Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a contesta rezultatele alegerilor, în cadrul celor mai puternice proteste de la căderea şahului în 1979. Occidentul a condamnat folosirea violenţei de către autorităţi şi cenzurarea presei. Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, a spus că „avem obligaţia morală de a nu închide ochii la ce se întâmplă“.

Numărul morţilor este încă necunoscut, dar împuşcarea studentei Neda Salehi Agha-Soltan a ajuns celebră, evenimentul fiind înregistrat şi transmis pe internet.

Liderii europeni condamnă măsurile severe luate împotriva presei
În cadrul Consiliului European din 18 şi 19 iunie, liderii europeni au condamnat ferm „folosirea violenţei împotriva protestatarilor, care a dus la pierderea de vieţi umane“.

Situaţia din Iran este „un impas“
Din punctul de vedere al preşedintei Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Iranul, Angelika Beer (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Germania), declaraţia Consiliului European nu este suficientă. Dumneaei personal crede că Parlamentul European şi Uniunea Europeană ar trebui să susţină organizarea unor alegeri noi în Iran, adăugând că „opoziţia şi poporul cer acest lucru“.

Populaţia sprijină reforma
Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, a spus că „Uniunea Europeană nu poate să ignore mobilizarea impresionantă a societăţii civile, care a ieşit în străzile Teheranului şi ale altor oraşe iraniene în ultimele zile”. „Respingerea rezultatelor alegerilor nu se limitează la o elită restrânsă. Această mişcare este condusă de reformatori şi are sprijinul larg al populaţiei“, a mai spus dumnealui. ~ sursa: Parlamentul European ~