luni, 8 iunie 2009

Consiliul European creează condițiile necesare pentru tarife de roaming mai mici de la 1 iulie

Mini ștrii celor 27 de state membre ale UE au adoptat astăzi noile reglementări privind serviciile de roaming, propuse de Comisia Europeană în septembrie anul trecut ( IP/08/1386 ) și aprobate de Parlamentul European în aprilie ( IP/09/620 ).


Noile reglementări europene
în materie de roaming vor duce la noi reduceri ale facturilor, de până la 60% pentru serviciile de roaming începând cu 1 iulie, chiar înainte de vacanța de vară din acest an.

Noul regulament privind serviciile de roaming în UE garantează faptul că tarifele plătite de consumatori nu vor depăși 0,11 EUR (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj scris dintr-o altă țară situată în perimetrul UE.

De asemenea, consumatorii vor putea să navigheze pe internet, să descarce filme sau să trimită fotografii de vacanță utilizând telefonul mobil fără să aibă așa-numitul „șoc al facturii” la întoarcerea acasă, după ce au utilizat serviciile de roaming în această vară.

Conform noilor reglementări, operatorii de telefonie mobilă trebuie, de asemenea, să factureze la secundă apelurile în roaming după primele 30 de secunde, în locul facturării la minut, fapt care se estimează că va reduce facturile telefonice cu până la 24%.

În urma aprobării de către Consiliul de Miniștri al UE, noile reglementări europene în materie de roaming vor intra în vigoare de la 1 iulie în toate cele 27 de state membre ale UE.
sursa: Parlamentul European