joi, 22 decembrie 2011

Angajamente pentru angajaţii publici care gestionează fonduri UE

Angajaţii publici care gestionează fonduri UE vor semna angajamente privind evitarea conflictelor de interese

Salariaţii din instituţiile publice de gestionare a fondurilor europene vor trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere şi un angajament de a nu presta activităţi susceptibile să genereze conflicte de interese sau incompatibilităţi, potrivit unui memorandum adoptat, miercuri, de Guvern, pentru aprobarea unui Cod de conduită în gestionarea fondurilor UE.

"Declaraţia prevede faptul că fiecare persoană a luat cunoştinţă de situaţiile de incompatibilitate şi conflicte de interese reglementate de legislaţia în vigoare şi, de asemenea, un angajament de a nu presta activităţi susceptibile să genereze conflicte de interese sau incompatibilităţi", a explicat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Printre altele, codul prevede că persoana care lucrează în sistemul de gestionare a fondurilor comunitare nu poate gestiona activităţi remunerate de formator, deci odată ce eşti angajat, nu poţi să fii şi formator în domeniu. De asemenea, oficialul public nu poate fi implicat în domeniul privat în implementarea sau managementul proiectelor pentru care a participat în procesul de luare a deciziei de aprobare pentru o perioadă de minimum 12 luni de la semnarea contractului de finanţare, chiar dacă în această perioadă îi încetează raporturile de muncă cu autoritatea de management sau organismele internaţionale, a mai exemplificat ministrul Afacerilor Europene.

sursa: Portalul National de Administratie
citeste toata stirea: http://www.administratie.ro/articol.php?id=38414
tags: fonduri europene, fonduri structurale, fonduri nerambursabile

joi, 1 decembrie 2011

Salzburg câștigă un premiu acordat de UE

Salzburg câștigă premiul acordat de UE orașelor cu cele mai bune facilități pentru persoanele cu handicap

Bruxelles, 1 decembrie 2011 – Orașul austriac Salzburg a fost declarat astăzi câștigătorul premiului european Access City Award 2012, prin care se urmărește ca orașele europene să devină mai accesibile persoanelor cu handicap. Acest premiu, decernat în fiecare an, are ca scop recunoașterea eforturilor de îmbunătățire a accesibilității în mediul urban și promovarea participării în condiții de egalitate a persoanelor cu handicap. Comisia Europeană a apreciat angajamentul de lungă durată al orașului Salzburg, abordarea coerentă și rezultatele excelente în ceea ce privește îmbunătățirea accesibilității, la care au participat direct persoanele cu handicap.

Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție, a decernat premiul cu ocazia Zilei europene a persoanelor cu handicap. Inițiativa, organizată în parteneriat cu Forumul european al persoanelor cu handicap (EDF), este o acțiune-cheie din cadrul strategiei UE pentru persoanele cu handicap (IP/10/1505 și MEMO/10/578) și urmărește promovarea inițiativelor privind accesibilitatea în orașele europene.

„Asigurarea unei vieți accesibile pentru toți cetățenii este unul dintre principalele obiective ale strategiei noastre pentru o Europă fără bariere”, a declarat Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție. „Access City Award contribuie la recunoașterea și promovarea bunelor practici în întreaga Europă, acum, când se înregistrează o îmbătrânire a populației, iar accesibilitatea pentru toți devine o necesitate. Accesibilitatea poate fi un stimulent pentru inovare și creștere economică. Acest lucru este deosebit de relevant în actualul climat economic. Susțin ideea unui Act privind accesibilitatea pentru Europa și intenționez să prezint o propunere în acest sens până la sfârșitul anului 2012.”

Juriu european a desemnat câștigător orașul Salzburg pentru realizările sale excepționale în toate domeniile-cheie legate de accesibilitate: spațiul construit și spațiile publice; transportul și infrastructurile conexe; informare și comunicare, inclusiv tehnologiile noi, facilități și servicii publice.

Ceilalți finaliști au fost (în ordine alfabetică):

Cracovia (Polonia), oraș ales pentru angajamentul său de a îmbunătăți accesibilitatea în contextul problematic al unei infrastructuri inaccesibile și pentru atenția specială acordată accesului la monumentele aflate în patrimoniul cultural;

Marburg (Germania), oraș ales pentru angajamentul său de lungă durată în ceea ce privește accesibilitatea, pentru strategia sa clară pentru viitor, concepută pe termen lung, și pentru integrarea exemplară a persoanelor cu handicap în proiectele privind accesibilitatea dezvoltate la nivel municipal, din faza de planificare până în cea de execuție;

Santander (Spania), oraș care se numără printre finaliști datorită preocupării constante de a elabora programe urbane bazate pe accesibilitate și pe o abordare universală din punct de vedere conceptual, precum și datorită calității și a durabilității rezultatelor obținute.

La a doua ediție a Access City Award au participat 114 orașe din 23 de state membre ale UE care trebuiau să dovedească faptul că au făcut eforturi și au înregistrat rezultate în cea ce privește garantarea unui acces în condiții e egalitate pentru toți cetățenii, indiferent de vârstă sau abilități. Juriile naționale, alcătuite din persoane cu handicap și experți în accesibilitate, au preselectat 31 de candidați pentru etapa europeană a concursului.
tags: fonduri europene, UE, fonduri nerambursabile, uniunea europeana
sursa: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/11/1492&format=HTML&aged=0&language=RO&guiLanguage=en