vineri, 4 martie 2011

Succes important pentru filmul „Discursul regelui”, realizat cu sprijinul UE

Și Oscarul se atribuie filmului… Succes important pentru filmul „Discursul regelui”, realizat cu sprijinul UE

Comisarul european Androulla Vassiliou salută succesul important al filmului „Discursul regelui”, realizat cu sprijinul UE, care a fost laureat cu patru Oscaruri duminică seară la Hollywood, în cadrul celei de-a 83-a ceremonii a Premiilor Academiei. Filmul, care a primit sprijin pentru distribuție în valoare de 562 000 EUR din fondul UE MEDIA pentru cinema, a primit marile Premii pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Tom Hooper), cel mai bun actor (Colin Firth) și cel mai bun scenariu original (David Seidler). Un alt film sprijinit prin MEDIA, „Într-o lume mai bună”, regizat de daneza Susanne Bier, a obținut statueta pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

D-na comisar Vassiliou, responsabilă de domeniul educației și culturii, a afirmat: „Ce seară extraordinară pentru industria europeană de film și pentru programul MEDIA. Europa iubește cinematograful, iar lumea iubește filmele noastre! Felicitările mele lui Tom Hooper și Susanne Bier, care au arătat că nu e nevoie de un buget uriaș pentru a face filme de top la nivel mondial. Aceasta arată că industria europeană de film poate concura cu cei mai buni.”

Tom Hooper a realizat „Discursul regelui” cu un buget la limită după standardele Hollywoodului, mai puțin de 11 milioane EUR. Finanțarea pe care a primit-o filmul din partea MEDIA are drept obiectiv încurajarea distribuției în afara țării în care a fost realizat – în acest caz, în afara Regatului Unit.

sursa: http://europa.eu/