luni, 25 ianuarie 2010

Aşteptări privind evoluţia situaţiei economice în ţară şi în Uniunea Europeană

Dacă evaluările curente ale românilor privitoare la situaţia socio-economică din ţară în comparaţie cu celelalte ţări europene sunt majoritar negative, cum se situează România din punct de vedere al optimismului privind evoluţia în următoarele 12 luni a situaţiei economice interne şi europene?

Oare, comparativ cu iunie 2009, sunt românii mai optimişti sau mai pesimişti? Este acesta un fenomen ce se observă doar în România sau este unul general la nivelul Uniunii Europene?

În noiembrie 2009, datele arată că românii sunt în continuare mai pesimişti decât media cetăţenilor europeni în privinţa evoluţiei vieţii lor în general: 29% dintre români cred că următoarele 12 luni vor fi mai proaste, comparativ cu doar 15 procente înregistrate pe ansamblul UE.

De asemenea, şi în privinţa celorlalte aspecte, românii îşi menţin pesimismul: 45% (faţă de 31% media europeană) în privinţa situaţiei economice interne, 31% (faţă de 19% media UE) referitor la situaţia financiară a gospodăriei, 53% (comparativ cu 40% media europeană) referitor la situaţia locurilor de muncă în ţară, iar 21% (faţă de 11% în UE27) în ceea ce priveşte situaţia locului de muncă personal.
sursa: Eurobarometru 72