Programele Operaţionale Sectoriale (POS) din România ar putea fi supuse procedurii de presuspendare, după ce se va finaliza analiza acestora. Dacă se va lua această decizie, autorităţile române vor fi obligate să pună în aplicare, în termen de două luni, recomandările CE pentru rezolvarea problemelor apărute până acum, informează Realitatea TV.
Anunţul despre posibilitatea presuspendării plăţilor pentru POS a fost făcut de Angela Martinez-Sarasola, şefa Unităţii pentru România din cadrul DG REGIO (Directoratul General pentru Politică Regională al Comisiei Europene), prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles.
Sarasola a precizat că este preocupată din cauza nivelului deosebit de scăzut al gradului de absorbţie a fondurilor europene, mai ales că diferenţele dintre România şi celelalte state UE s-au mărit considerabil în ultima perioadă.
Pentru că nu întrevede o soluţionare urgentă a problemelor, reprezentanta Comisiei Europene a apreciat că "riscul dezangajării automate a unor fonduri europene a crescut vizibil".
"Comisia continuă să analizeze situaţia Programelor Operaţionale Sectoriale (POS), urmare a raportului care i-a fost transmis de Autoritatea de Audit la începutul lunii iulie privind funcţionarea sistemului de management şi control al fondurilor.
Pentru moment, procedurile interne îşi urmează cursul, Comisia având în vedere o decizie de presuspendare şi luând în calcul toate variantele: presuspendarea tuturor programelor, a unora dintre acestea sau doar a unor axe prioritare. Proiectul de decizie este în circulaţie la nivelul serviciilor implicate, acesta putând fi adoptat în perioada următoare", se arată în mesajul transmis de CE autorităţilor române.
Autorităţile române au mai avut probleme cu Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), pentru care au primit deja, pe 7 august, o scrisoare de presuspendare a plăţilor din partea Comisiei Europene, gradul de absorbţie de la UE fiind de doar 7,73%.
De asemenea, România nu mai trimite, de la 1 iulie, către CE cereri de rambursare pentru patru programe operaţionale legate de sectorul regional, de mediu, de transport şi de competitivitate.
sursa: http://epochtimes-romania.com
vineri, 28 septembrie 2012
Abonați-vă la:
Postări (Atom)